Industrieterrein

Als een baan in de natuur er niet van komt, wil ik graag op een industrieterrein werken. Natuurlijke en menselijke wildernissen zijn niet zo verschillend. Ze geven me hetzelfde weidse, verlaten gevoel. In beide wil ik in mijn eentje na zonsondergang niet ronddwalen zonder zaklamp. Of juist wel.

Laatst moesten we gekookte lijnolie kopen bij een verfwinkel in Göteborg. Die verfwinkel bleek midden op een reusachtig industrieterrein te liggen, dat deels nog in aanbouw was. Het was zondag, de wind woei en alle graafmachines waren bevroren in actie. Groepjes zilvermeeuwen stoven voor ons op. Hekken, graffiti en zand. Bijna misten we een afslag en reden we de modder in. Een industrieterrein in aanbouw is een slechte plek om jezelf vast te rijden. Vooral op zondag in Zweden. Van vrijdagmiddag tot maandagmiddag ligt het land op z’n gat. Hulp die snel ter plaatse is, is trouwens ook verdacht. Het bestaat hoor, modderpoelen die niet gedempt worden omdat het lokale sleepbedrijf ervan moet leven. In België maakten we dit mee, naast de snelweg. Lachend kwamen ze aanrijden. Routineklusje.

Een industrieterrein is werkelijkheid. Een centrum is leuk en pittoresk, maar wordt aangevuld vanuit magazijnen en die magazijnen moeten ergens staan. En de producten die de magazijnen vullen moeten ergens worden gemaakt. Vroeg of laat moet iemand met aanleggers en steekkarretjes in de weer om dat allemaal in goede banen te leiden. Veel materie, weinig zielen. Werk achter de schermen. Ik moet denken aan het gedicht ‘Liebherr’ van Koenraad Goudeseune: “Zware industrie geeft me vrede.” Hij postte het laatst op Facebook en het raakte me. Wat ik er precies ga doen weet ik nog niet. Het moet een baan zijn waarbij ik af en toe naar buiten moet, maar niet de hele tijd. Er moet minstens één voertuig bij betrokken zijn dat niet de openbare weg op mag. En reflecterende werkkleding.

Ringön

Het industriegebied Ringön bij Göteborg, waar we bijna vast in de modder kwamen te zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s